Bokforingstips.se
Meny Sök Bokforingstips.se

Påläggskalkyl, påläggskalkyler och vad är påläggskalkylering? (ekonomistyrning)

Påläggskalkylering är en form av självkostnadskalkyl. I påläggskalkylering används enbart direkta kostnader som fördelningsnycklar.

I påläggskalkylering fördelas de indirekta kostnaderna till kalkylobjekt med hjälp av pålägg på direkta kostnader. Pålägg i påläggskalkylering anges som procentsatser. Om tillverkningsomkostnaderna är 10 000 kr i en tillverkningsavdelning och de totala direkta lönekostnaderna 20 000 kr för alla produkter så är pålägget 50% på direkt lön (10000/20000).

Fördelning av omkostnader i påläggskalkylering:
MO fördelas som pålägg på direkt material
TO fördelas som pålägg på direkt lön
AO fördelas som pålägg på tillverkningskostnaden
FO fördelas som pålägg på tillverkningskostnaden

där:
MO=Materialomkostnad
TO=Tillverkningsomkostnad
AO=Administrationsomkostnad
FO=Försäljningsomkostnad

Fördelningen i påläggskalkylering bygger på att de indirekta kostnaderna beror på de direkta kostnaderna. Antagandet är alltså att det finns ett direkt samband mellan direkta kostnader och indirekta kostnader. Om de direkta kostnaderna ökar för en produkt så antas denna produkt även orsaka mer indirekta kostnader.

Enkel bokföring och fakturering?, via Bokio kan du sköta din bokföring och fakturering i molnet. Bokios smarta mallar sköter konteringen automatiskt så att du kan vara trygg med att du gör rätt. Klicka här för att komma igång redan idag.

Om du skall upprätta en årsredovisning för ett mindre aktiebolag enligt K2-rekommendationen så kan du med fördel göra det här online, årsredovisning online. Du betalar per årsredovisning men behöver bara betala om du är helt nöjd.

Behöver ditt företag låna pengar? Hos Krea kan ditt företag låna mellan 10 000 kr och 30 000 000 kr under upp till 5 år. Det finns cirka 24 långivare att välja mellan och du får ett låneförslag inom 2 dagar (Gör en ansökan idag).

Uppdaterad: 2010/02/08

Kontakta bokforingstips.se