Bokforingstips.se
Meny Sök Bokforingstips.se

Bokföra vinstmarginalbeskattning och vmb (bokföring med exempel)

En redovisningsenhet som säljer begagnade varor, konstverk, samlarföremål, antikviteter och resetjänster inom EU:s momsområde får eller måste under vissa förutsättningar tillämpa reglerna om vinstmarginalbeskattning för sin momsredovisning.

Vinstmarginalbeskattning för moms innebär att beskattningsunderlaget för redovisning och betalning av utgående moms utgörs av vinsten efter avdrag för utgående moms. En momsregistrerad person som säljer varor eller resetjänster enligt reglerna om vinstmarginalbeskattning lägger inte på någon utgående moms på försäljningspriset.

Om en begagnad vara med en momssats om 25 % köps in för 1 000 SEK och säljs för 2 000 SEK enligt reglerna om vinstmarginalbeskattning är vinsten 1 000 SEK, beskattningsunderlaget för moms 800 SEK (1000/1,25) och den utgående momsen 200 SEK (800*25 %).

Reglerna om vinstmarginalbeskattning får, men måste inte, tillämpas av en momsregistrerad person som säljer en begagnade vara, ett konstverk, ett samlarföremål eller en antikvitet under förutsättning att:

- varan anskaffats och sålts inom EU:s momsområde
- en begagnade vara är begagnade redan vid inköpstillfället
- säljaren inte är momsregistrerad eller att säljaren har tillämpat reglerna om marginalbeskattning vid försäljningen
- varan inte är en omsättningstillgång

Beskattningsunderlaget för vinstmarginalbeskattning av begagnade varor skall enligt huvudregeln (normal VMB) beräknas för varje vara för sig som försäljningspriset minus inköpspriset med avdrag för den utgående momsen. Om en vara säljs med förlust antas beskattningsunderlaget vara 0 enligt huvudregeln då förlusten inte får räknas av mot vinst vid annan försäljning.

Om försäljningspriset eller inköpspriset inte är känt för en enskild vara får beskattningsunderlaget beräknas sammantaget för flera varor med samma momssats under en hel redovisningsperiod enligt alternativregeln (förenklad VMB). När alternativregeln för vinstmarginalbeskattning tillämpas får förluster kvittas mot vinster på varor med samma momssats under en redovisningsperiod och en sammantagen förlust för varor med samma momssats under en redovisningsperiod får läggas till inköpspriset under nästa redovisningsperiod.

Ett reseföretag måste tillämpa reglerna om vinstmarginalbeskattning vid försäljning av resetjänster inom EU till icke momsregistrerade personer och får tillämpa, men måste inte, tillämpa reglerna om vinstmarginalbeskattning vid försäljning av resetjänster inom EU till momsregistrerade personer. Reglerna om vinstmarginalbeskattning för resetjänster får dock inte tillämpas vid försäljning till en momsregistrerad researrangör som säljer vidare resan.

Beskattningsunderlaget för moms vid vinstmarginalbeskattning av resetjänster utgörs av skillnaden mellan försäljningspriset och direkta externa utgifter inklusive moms efter avdrag för den utgående momsen. Moms på utgifter får inte dras av som ingående moms och ett reseföretag får inte göra avdrag för interna kostnader och förmedlingsprovision från försäljningspriset när vinsten beräknas.

Om den verkliga vinsten för en resetjänst inte kan beräknas får ett reseföretag beräkna vinsten genom att multiplicera försäljningspriset med en schablonmarginal om 13 %. Om ett reseföretag anordnar en resa (25 % moms) med en vinst om 20 000 SEK är beskattningsunderlaget för moms 16 000 SEK (20000/1,25) och den utgående momsen 4 000 SEK (16000*25 %) när reglerna om vinstmarginalbeskattning tillämpas.

Klassificering
Vinstmarginalbeskattning av varor och resetjänster innebär en speciell redovisning i skattedeklarationen för moms och därför måste en redovisningsenhet som tillämpar reglerna om vinstmarginalbeskattning använda egna konton för transaktioner som berör vinstmarginalbeskattade varor och resetjänster.

Inköp av vinstmarginalbeskattade varor redovisas normalt i kontogrupp 42, försäljningen av vinstmarginalbeskattade varor redovisas normalt i kontogrupp 32 och beskattningsunderlaget för vinstmarginalbeskattade varor redovisas i kontogrupp 32 om det är positivt och i kontogrupp 42 om det är negativt.

Konto 4220 - Inköp VMB varor (normal VMB)
Konto 4221 - Inköp VMB varor (förenklad VMB)
Konto 4222 - Negativ VM omföring
Konto 4223 - Negativ VM
Konto 3220 - Försäljning VMB varor (normal VMB)
Konto 3221 - Försäljning VMB varor (förenklad VMB)
Konto 3223 - Positiv VM omföringskonto
Konto 3224 - Positiv VM 25 %

Inköp av tjänster för vinstmarginalbeskattade resetjänster redovisas normalt i kontogrupp 46, försäljningen av vinstmarginalbeskattade resetjänster redovisas normalt i kontogrupp 32 och beskattningsunderlaget redovisas normalt i kontogrupp 32.

Konto 4620 - Inköp VMB resetjänster
Konto 3222 - Försäljning VMB resetjänster
Konto 3223 - Positiv VM omföringskonto
Konto 3224 - Positiv VM 25 %

Det positiva beskattningsunderlaget för vinstmarginalbeskattning redovisas på konto 3224 och detta konto skall ha en momskod för "beskattningsunderlag vid vinstmarginalbeskattning" då saldot på detta konto skall tas upp som beskattningsunderlag för vinstmarginalbeskattning i skattedeklarationen för moms.

Den utgående momsen på ett positivt beskattningsunderlag vid vinstmarginalbeskattning redovisas som en skuld i kontogrupp 26. När momsrapporten bokförs per månad, kvartal eller helår så bokförs en momsskuld i kontogrupp 26 om den utgående momsen är större än den ingående momsen och i annat fall bokförs en momsfordran i kontogrupp 16.

Kontogrupp 16 - Övriga kortfristiga fordringar
Kontogrupp 26 - Moms och särskilda punktskatter
Kontogrupp 32 - Försäljning VMB och omvänd moms
Kontogrupp 42 - Sålda varor VMB

Erkännande
En redovisningsenhet skall enligt huvudregeln redovisa moms enligt fakturametoden men får under vissa förutsättningar redovisa moms enligt bokslutsmetoden. Momsredovisning enligt fakturametoden innebär att moms redovisas vid faktureringstillfället eller betalningstillfället, beroende på vilket som inträffar tidigast. Momsredovisning enligt bokslutsmetoden innebär att moms löpande redovisas vid betalningstillfället men att moms även redovisas på obetalda fakturor vid bokslutstillfället.

Momsredovisningen i skattedeklaration görs per månad, kvartal eller år och den momsrapport som utgör underlag för skattedeklarationen bokförs per det sista datumet i redovisningsperioden. Om momsredovisning görs per månad så skall momsrapporten för januari bokföras per den 31 januari och om momsredovisning görs per kalenderår så skall momsrapporten bokföras per den 31 december.

Sidoordnat register och avstämning
En redovisningsenhet som tillämpar reglerna om vinstmarginalbeskattning bör ha ett sidoordnat register till bokföringen för att kunna beräkna vinsten för vinstmarginalbeskattade varor och resetjänster. Avstämningar görs mellan en rapport från det sidoordnade registret och konton för vinstmarginalbeskattade varor och resetjänster i bokföringen enligt utskrift från huvudboken.

Värdering
Beskattningsunderlaget för moms vid vinstmarginalbeskattning värderas till skillnaden mellan försäljningspriset och externa inköpsutgifter inklusive moms med avdrag för den utgående momsen beräknat på vinsten. Den utgående momsen värderas till den gällande momssatsen multiplicerat med beskattningsunderlaget för moms.

Momsredovisning
Momssatsen på beskattningsunderlaget för vinstmarginalbeskattade varor kan vara 25 %, 12 %, 6 % eller 0 %. Momsatsen på beskattningsunderlaget för vinstmarginalbeskattade resetjänster är normalt 25 %. När beskattningsunderlaget för moms skall beräknas på vinsten för vinstmarginalbeskattade varor och resetjänster görs avdrag för den utgående momsen genom följande beräkning.

Beskattningsunderlag = vinst/(1+momsats)

En redovisningsenhet som använder sig av reglerna om vinstmarginalbeskattning lägger inte på någon utgående moms i fakturan till kunden och måste på fakturan ange att reglerna om vinstmarginalbeskattning tillämpas för försäljningen.

Beskattningsunderlaget för moms vid vinstmarginalbeskattning skall redovisa som "Beskattningsunderlag vid vinstmarginalbeskattning" i ruta 07 i skattedeklarationen för moms. Den utgående momsen skall tas upp som "Utgående moms 25 %" i ruta 10, som "Utgående moms 12 %" i ruta 11 eller som "Utgående moms 6 %" i ruta 12 i skattedeklarationen för moms.

Exempel: bokföra inköp av VMB varor (kontant)
En redovisningsenhet har köpt in begagnade varor för 50 000 SEK (ej moms) från en privatperson för vilka reglerna om vinstmarginalbeskattning tillämpas. Inköpsvärdet avser till 25 000 SEK varor där huvudregeln för normal VMB tillämpas och till 25 000 SEK varor där alternativregeln för förenklad VMB tillämpas.

Konto Benämning Debet Kredit
1911 Huvudkassa 50 000
4220 Inköp VMB varor (normal VMB) 25 000
4221 Inköp VMB varor (förenklad VMB) 25 000

Exempel: bokföra försäljning av VMB varor med vinst (normal VMB)
En redovisningsenhet har sålt en begagnad vara med en momssats om 25 % för 20 000 SEK och detta innebär en vinst om 10 000 SEK (20000-10000). Beskattningsunderlaget för moms är 8 000 SEK (10000/1,25) och den utgående momsen är 2 000 SEK (8000*25 %).

Konto Benämning Debet Kredit
1911 Huvudkassa 20 000
3220 Försäljning VMB varor (normal VMB) 20 000
3223 Positiv VM omföringskonto 10 000
3224 Positiv VM 25 % 8 000
2611 Utgående moms 25 % 2 000

Exempel: bokföra försäljning av VMB varor med förlust (normal VMB)
En redovisningsenhet har sålt en begagnad vara med en momssats om 25 % för 8 000 SEK och detta innebär en förlust om 2 000 SEK (8000-10000). Beskattningsunderlaget för moms är 0 SEK eftersom en redovisningsenhet inte får kvitta ett negativt beskattningsunderlag för en begagnad vara mot ett positivt beskattningsunderlag för en annan vara.

Konto Benämning Debet Kredit
1911 Huvudkassa 8 000
3220 Försäljning VMB varor (normal VMB) 8 000

Exempel: bokföra försäljning av VMB varor (förenklad VMB)
En redovisningsenhet har sålt varor med en momssats om 25 % för 20 000 SEK som har köpts in i en klump och redovisningsenheten tillämpar alternativregeln för förenklad VMB. Beskattningsunderlaget för moms beräknas i samband med momsredovisningen.

Konto Benämning Debet Kredit
1911 Huvudkassa 20 000
3221 Försäljning VMB varor (förenklad VMB) 20 000

Exempel: bokföra positiv vinstmarginal för VMB varor (förenklad VMB)
En redovisningsenhet har under momsredovisningsperioden från januari till mars år 2010 sålt begagnade varor för 200 000 SEK och köpt in begagnade varor för 150 000 SEK med tillämpning av alternativregeln för förenklad VMB. Redovisningsenheten har en sparad förlust från föregående redovisningsperiod på konto 4223 "Negativ VM" om 10 000 SEK och vinsten är därför 40 000 SEK (200000-150000-10000). Beskattningsunderlaget för moms är 32 000 SEK (40000/1,25) och den utgående momsen är 8 000 SEK (32000*25 %).

Konto Benämning Debet Kredit
3223 Positiv VM omföringskonto 50 000
4223 Negativ VM 10 000
3224 Positiv VM 25 % 32 000
2611 Utgående moms 25 % 8 000

Exempel: bokföra negativ vinstmarginal för VMB varor (förenklad VMB)
En redovisningsenhet har under momsredovisningsperioden från januari till mars år 2010 sålt begagnade varor för 100 000 SEK och köpt in begagnade varor för 150 000 SEK med tillämpning av alternativregeln för förenklad VMB. Förlusten är 50 000 SEK (100000-150000) och denna förlust sparas till nästa redovisningsperiod för moms då det är tillåtet enligt alternativregeln för marginalbeskattning.

Konto Benämning Debet Kredit
4222 Negativ VM omföringskonto 50 000
4223 Negativ VM 50 000

Exempel: bokföra inköp av tjänster för VMB resetjänst (fakturametoden)
Ett reseföretag anordnar en bussresa till Tyskland med övernattning och har erhållit en leverantörsfaktura från bussföretaget om 10 600 SEK inklusive moms. Momsen är 600 SEK (6 %) och reseföretaget tillämpar reglerna om vinstmarginalbeskattning för denna resetjänst.

Konto Benämning Debet Kredit
2440 Leverantörsskuld 10 600
4620 Inköp VMB resetjänster 10 600

Exempel: bokföra försäljning av VMB resetjänst med vinst (bankgiro)
En redovisningsenhet har sålt alla platser för bussresan till Tyskland och har för det här erhållit 100 000 SEK (ej moms) till sitt bankgirokonto. Bussresan innebar en vinst om 50 000 SEK för reseföretaget, beskattningsunderlaget för moms är 40 000 SEK (50000/1,25) och den utgående momsen är 10 000 SEK (40000*25 %).

Konto Benämning Debet Kredit
1931 Bankgiro, affärsbanken 100 000
3222 Försäljning VMB resetjänster 100 000
3223 Positiv VM omföringskonto 50 000
3224 Positiv VM 25 % 40 000
2611 Utgående moms 25 % 10 000

Enkel bokföring och fakturering?, via Bokio kan du sköta din bokföring och fakturering i molnet. Bokios smarta mallar sköter konteringen automatiskt så att du kan vara trygg med att du gör rätt. Klicka här för att komma igång redan idag.

Om du skall upprätta en årsredovisning för ett mindre aktiebolag enligt K2-rekommendationen så kan du med fördel göra det här online, årsredovisning online. Du betalar per årsredovisning men behöver bara betala om du är helt nöjd.

Behöver ditt företag låna pengar? Hos Krea kan ditt företag låna mellan 10 000 kr och 30 000 000 kr under upp till 5 år. Det finns cirka 24 långivare att välja mellan och du får ett låneförslag inom 2 dagar (Gör en ansökan idag).

Uppdaterad: 2018/01/09

Kontakta bokforingstips.se