Bokforingstips.se
Meny Sök Bokforingstips.se

Bokföra obligationer och obligation (bokföring med exempel)

Obligationer är räntebärande värdepapper med en löptid om mer än ett år från emittering till förfall som handlas på en obligationsmarknad.

Obligationer emitteras av företag, banker, stater och kommuner med mera som behöver pengar i sin verksamhet och köps av företag, stater och privatpersoner med mera som vill få avkastning på sitt kapital. Obligationer är standardiserade värdepapper som efter emittering kan köpas och säljas på obligationsmarknaden som är en andrahandsmarknad för obligationer.

Det finns två olika typer av obligationer, nollkupongsobligationer och kupongobligationer, där kupongobligationer är den vanligaste obligationen. Kupongobligationer ger ränta löpande under obligationens livslängd medan nollkupongsobligationer är diskonteringsinstrument som ger avkastning vid förfall.

Klassificering
En redovisningsenhet som inte har som huvudverksamhet att investera i finansiella instrument såsom obligationer klassificerar obligationer som finansiella anläggningstillgångar eller som kortfristiga placeringar beroende på om innehavet är långfristigt (>1 år) eller kortfristigt (<1år). Redovisningsenheter som har som huvudverksamhet att investera i finansiella instrument klassificerar obligationer som varulager.Man brukar bokföra obligationer i kontogrupp 13, kontogrupp 18 eller som varuinköp i kontogrupp 40.

Kontogrupp 13 - Finansiella anläggningstillgångar
Kontogrupp 18 - Kortfristiga placeringar
Kontogrupp 40 - Inköp av varor och material

Erkännande
En obligation skall enligt IFRS redovisas i balansräkningen när det är sannolikt att framtida ekonomiska fördelarna kommer att tillfalla redovisningsenheten om tillgången har en utgift eller ett värde som kan mätas på ett tillförlitligt sätt.

Obligationer som inte längre uppfyller definitionen för en tillgång eftersom de har sålts eller förfallit skall bokas bort från balansräkningen. En obligation som har förfallit skall bokas bort på samma sätt som gäller vid en försäljning.

Sidoordnat register och avstämning
En redovisningsenhet som gör finansiella placeringar i obligationer skall registrera varje enskild obligation i ett sidoordnat register till bokföringen så att det går att få fram information om anskaffningsvärde, ackumulerade uppskrivningar, ackumulerade nedskrivningar och redovisat värde för varje enskild obligation.

Det redovisade värdet för obligationer i bokföringen stäms av mot det redovisade värdet för obligationer enligt en rapport från ett sidoordnat register där det även går att se det redovisade värdet för varje enskild obligation.

Värdering
Finansiella placeringar i obligationer skall initialt alltid värderas och bokföras till sitt anskaffningsvärde. Anskaffningsvärdet för en obligation utgörs av de utgifter som krävs och som kan hänföras till förvärvet av obligationen inklusive courtage.

Enligt IFRS kan skall en redovisningsenhet efter den initiala redovisningen av obligationer till anskaffningsvärde värdera obligationer till upplupet anskaffningsvärde (diskonterat nuvärde) enligt effektivräntemetoden. Den upplupna ränta som beräknas under varje period skall redovisas i resultaträkningen som ränteintäkt eller räntekostnad.

Upplupet anskaffningsvärde innebär att en obligation värderas till det diskonterade nuvärdet av de löpande räntebetalningarna och det nominella belopp som köparen erhåller när obligationen förfaller. Den diskonteringsränta som skall användas vid nuvärdesberäkningen utgörs av den marknadsränta som gällde när obligationen köptes eller emitterades.

Obligationer som ingår i en handelsportfölj hos redovisningsenheter som har som huvudverksamhet att handla med värdepapper får enligt IFRS och årsredovisningslagen (1995:1554) värderas till verkligt värde enligt verkligtvärdemetoden via resultaträkningen.

Enligt bokföringsnämndens rekommendationer för K1- och K2-företag skall anskaffningsvärdet för en finansiell tillgång som förvärvas till ett värde som understiger dess nominella värde successivt ökas med den upplupna räntan.

Obligationer i utländsk valuta skall initialt omräknas enligt växelkursen per det datum då obligationen anskaffades. Obligationer får omräknas till balansdagens växelkurs vid bokslut och den orealiserade valutakursdifferensen får redovisas i resultaträkningen som rörelseintäkt, rörelsekostnad eller finansiell post.

Moms och beskattning
Det är ingen moms vid inköp eller försäljning av obligationer och det är inte heller någon moms på ränteintäkten.

Uppskrivningar för obligationer är inte skattepliktiga och nedskrivningar av obligationer är inte skattemässigt avdragsgilla när det gäller obligationer som värderas till verkligt värde med undantag för obligationer som är lagertillgångar. Kapitalvinsten, kapitalförlusten och löpande ränteintäkter på obligationer skall tas upp som inkomst av näringsverksamhet i aktiebolag och ekonomiska föreningar, som inkomst av kapital för enskilda näringsidkare och hos delägarna i handelsbolag eller kommanditbolag.

Kapitalvinsten och kapitalförlusten på obligationer räknas som ränta. En redovisningsenhet får välja att redovisa en upplupen ränteintäkt för obligationer i inkomstdeklarationen eller att redovisa hela ränteintäkten när obligationen säljs eller förfaller till betalning.

Obligationer delas skattemässigt upp i lagertillgångar och kapitaltillgångar. Obligationer är lagertillgångar för de aktiebolag och ekonomiska föreningar som bedriver yrkesmässig handel med värdepapper. Handelsbolag, kommanditbolag och enskilda firmor får inte klassificera obligationer som skattemässiga lagertillgångar.

När det gäller obligationer som är lagertillgångar så utgörs kapitalvinsten eller kapitalförlusten av försäljningsintäkten minus inköpskostnaden justerat för lagerförändringen. Lagret av obligationer skall skattemässigt värderas post för post till det lägsta av anskaffningsvärdet och nettoförsäljningsvärdet.

När det gäller obligationer som är kapitaltillgångar så skall kapitalvinsten eller kapitalförlusten beräknas enligt reglerna för inkomst av kapital som försäljningspriset minus omkostnadsbeloppet beräknat enligt genomsnittsmetoden. Kapitalförluster på kapitaltillgångar är skattemässigt avdragsgilla endast mot kapitalvinster på kapitaltillgångar men kapitalförluster kan sparas i något som kallas aktiefållan och kvittas mot framtida kapitalvinster på kapitaltillgångar.

Kapitaltillgångar kan skattemässigt klassificeras som antingen näringsbetingade andelar eller kapitalplaceringar men det är endast aktiebolag och ekonomiska föreningar som kan inneha näringsbetingade andelar. Näringsbetingade andelar är andelar i onoterade aktiebolag och ekonomiska föreningar, andelar i marknadsnoterade bolag där minst 10 % av rösterna innehas eller innehav som betingas av rörelse som bedrivs av bolaget eller ett närstående bolag.

Det är endast aktier i aktiebolag och andelar i ekonomiska föreningar som får klassificeras som näringsbetingade andelar. Obligationer får inte klassificeras som näringsbetingade andelar. Kapitalvinsten och utdelningen på kapitalplaceringar är skattepliktig och kapitalförlusten skattemässigt avdragsgill mot kapitalvinst på kapitalplaceringar.

Bokslut och årsredovisning
Vid bokslut skall det kvarvarande innehavet av obligationer inventeras och värderas. En förändring av innehavet värderat till anskaffningsvärde bokförs som en lagerförändring och en värdeförändring vid värdering till verkligt värde eller upplupet anskaffningsvärde bokförs på ett separat konto till det konto där innehavet värderat till anskaffningsvärde har bokförts. En redovisningsenhet bör periodisera upplupna ränteintäkter avseende obligationer om de upplupna ränteintäkterna är väsentliga.

En redovisningsenhet skall i årsredovisningen upplysa om de principer som har tillämpats när det gäller redovisning (klassificering och erkännande), värdering och omräkning av obligationer i årsredovisningen.

En redovisningsenhet skall i årsredovisningen lämna upplysning om obligationer när det gäller bland annat redovisat värde och upplupen ränta eller värdeförändring i verkligt värde för obligationer som ingår en handelsportfölj.

En redovisningsenhet skall i en not till varje post av finansiella anläggningstillgångar i balansräkningen lämna upplysning om anskaffningsvärde, ackumulerade uppskrivningar, ackumulerade nedskrivningar och redovisat värde.

Exempel: bokföra inköp av marknadsnoterad nollkupongsobligation (depåkonto)
En redovisningsenhet har anskaffat en statlig nollkupongsobligation med ett nominellt värde om 1 000 000 SEK som skall betalas till köparen om 5 år. Marknadsräntan för obligationen var 10 % vid inköpstillfället och anskaffningsvärdet var 620 921 SEK (1000000/1,1^5). Innehavet klassificeras som en finansiell anläggningstillgång.

Konto Benämning Debet Kredit
1942 Depåkonto affärsbanken 620 921
1354 Obligationer 620 921

Exempel: bokföra upplupen ränta på nollkupongsobligation (bokslut)
En redovisningsenhet skall vid bokslutet för kalenderåret 2009 bokföra upplupen ränta för en nollkupongsobligation avseende det första halvåret av innehavstiden. Den upplupna räntan är 31 046 SEK ((620921*10 %)/2) för halvåret.

Konto Benämning Debet Kredit
1357 Ack. uppskr. andelar i andra företag 31 046
8254 Upplupen ränta obligationer 31 046

Exempel: bokföra försäljning av marknadsnoterad nollkupongsobligation (depåkonto)
En redovisningsenhet har sålt en nollkupongsobligation för 700 000 SEK som har anskaffats för 620 921 SEK och som är bokförd till 651 967 SEK.

Konto Benämning Debet Kredit
1942 Depåkonto affärsbanken 700 000
1354 Obligationer 620 921
1357 Ack. uppskr. andelar i andra företag 31 046
8254 Upplupen ränta obligationer 31 046
8226 Resultat vid försäljning av obligationer 79 079

Enkel bokföring och fakturering?, via Bokio kan du sköta din bokföring och fakturering i molnet. Bokios smarta mallar sköter konteringen automatiskt så att du kan vara trygg med att du gör rätt. Klicka här för att komma igång redan idag.

Om du skall upprätta en årsredovisning för ett mindre aktiebolag enligt K2-rekommendationen så kan du med fördel göra det här online, årsredovisning online. Du betalar per årsredovisning men behöver bara betala om du är helt nöjd.

Behöver ditt företag låna pengar? Hos Krea kan ditt företag låna mellan 10 000 kr och 30 000 000 kr under upp till 5 år. Det finns cirka 24 långivare att välja mellan och du får ett låneförslag inom 2 dagar (Gör en ansökan idag).

Uppdaterad: 2010/01/18

Kontakta bokforingstips.se