Bokforingstips.se
Meny Sök Bokforingstips.se

Bokföra inköp av varor från annat EU-land och varuinköp från EG (bokföring med exempel)

Vid inköp av varor från en momsregistrerad person i ett annat EU-land än Sverige tillämpas reglerna om omvänd skattskyldighet för en momsregistrerad redovisningsenhet som lämnar sitt VAT-nummer till säljaren.

Omvänd skattskyldighet innebär att säljaren inte lägger på någon utgående moms på sin faktura till köparen och att det är köparen som i stället skall redovisa utgående moms och ingående moms på inköpsvärdet omräknat till redovisningsvalutan.

En icke momsregistrerad person i Sverige eller en momsregistrerad person i Sverige som inte lämnar sitt VAT-nummer till säljaren vid inköp från personer i andra EU-länder än Sverige måste betala säljarens utgående moms. Utländsk moms är inte avdragsgill som ingående moms för en svensk redovisningsenhet utan får dras av som en kostnad fram till dess att momsen återkrävs och återbetalas från en utländsk skattemyndighet.

EU är en tullunion där det inte finns några tullar mellan medlemsländerna och detta innebär också att en köpande redovisningsenhet inte behöver lämna någon importdeklaration till tullverket vid inköp från personer i ett EU-land.

Varor är fysiska produkter som måste transporteras från en säljare till en köpare och det här medför kostnader för frakt och försäkring. Det är leveransvillkoren i ett köpeavtal som bestämmer vilken part som skall stå för frakt och försäkring och det finns standardiserade internationella leveransvillkor som används för detta ändamål. Vid inköp av varor från andra EU-länder är det vanligast att säljaren ordnar med frakt och försäkring men att köparen får betala säljaren för det här. Ett inköp via nedladdning från Internet exempelvis räknas som inköp av tjänst då ingen fysisk vara levereras.

Vid ett varuinköp från personer i andra EU-länder än Sverige kan betalningen för varor ske genom förskottsbetalning, kontantbetalning eller genom betalning av kundfaktura efter en viss kredittid. Betalningsvillkoren fastställs i ett köpeavtal och den normala kredittiden för kundfakturor är 30 dagar. En försenad betalning kan innebära att leverantören eller ett ombud till leverantören skickar betalningspåminnelser, skickar inkassokrav, begär utmätning hos kronofogden eller försätter en redovisningsenhet i konkurs.

Klassificering
En utgift vid inköp av varor från andra EU-länder än Sverige som avser ej förbrukade resurser redovisas som en tillgång (varulager) fram tills dess att resurserna har förbrukats i redovisningsenheten. När resurser har förbrukats så omförs en tillgång av ej förbrukade resurser till en kostnad i resultaträkningen.

Den beräknade utgående momsen redovisas som en skuld och den beräknade ingående momsen redovisas som en negativ skuld i balansräkningen fram till dess att momsskulden har blivit betald. Utgående och ingående moms bokförs i kontogrupp 26.

Kostnader vid inköp av varor från andra EU-länder än Sverige klassificeras som inköp av varor och material. Hemtagningskostnader förknippade med ett inköp av varor från andra EU-länder än Sverige såsom kostnader för frakt, spedition, hantering, expedition och faktureringsavgifter klassificeras också som inköp av varor och material och bokförs tillsammans med varuinköpet.

I baskontoplanen bokförs varuinköp, reduktioner av inköpspriser, hemtagningskostnader och kostnad för lagerförändring i kontogrupp 40 till 45, kontogrupp 47 och kontogrupp 49. Det momspliktiga beloppet för inköp av varor från andra EU-länder än Sverige bokförs normalt i kontogrupp 45.

För att möjliggöra automatisering och inte behöva låta bokföringen styras av momsredovisningen så kan man använda sig av ett justeringskonto för omvänd moms, exempelvis konto 4599 "Justering, omvänd moms". Varje artikel i bokföringsprogrammet kan ha ett inköpskonto kopplat till sig som avser själva kostnadstypen och inköpet av artikeln bokförs alltid på detta konto. Om omvänd skattskyldighet skall tillämpas för inköpet så kan man justera bort totalbeloppet på konto 4599 och bokföra det momspliktiga beloppet på ett konto i kontogrupp 45 (ett konto som har en momskod kopplad till sig) samt bokföra utgående och ingående moms på beloppet.

Kontogrupp 26 - Moms och särskilda punktskatter
Kontogrupp 40 - Inköp av varor och material
Kontogrupp 45 - Övriga momspliktiga inköp
Kontogrupp 47 - Reduktion av inköpspriser
Kontogrupp 49 - Förändring av lager, produkter i arbete och pågående arbeten

Erkännande
En redovisningsenhet skall redovisa en kostnad i resultaträkningen när resurser har förbrukats, om det är sannolikt att ekonomiska fördelar kommer att flöda ut från redovisningsenheten och om utgiften kan mätas på ett tillförlitligt sätt.

Vid ett momsfritt inköp av varor från en momsregistrerad person i ett annat EU-land än Sverige måste en redovisningsenhet bokföra varuinköpet på datumet för fakturans utfärdande om varorna har levererats, det här gäller oavsett om en redovisningsenheten tillämpar kontantmetoden eller fakturametoden för sin bokföring. Om säljaren dröjer med att utfärda faktura så skall varuinköpet bokföras senast den 15 i månaden efter leveransmånaden.

Vid ett varuinköp från en icke momsregistrerad person eller en momsregistrerad person som tar ut utländsk moms kan en redovisningsenhet som tillämpar kontantmetoden bokföra varuinköpet när utbetalning skett medan en redovisningsenhet som tillämpar fakturametoden bokför varuinköpet när leverantörsfakturan skapades eller när utbetalning sker (beror på vilket som inträffar tidigast).

En kostnad som inte längre utgör en kostnad i en redovisningsenhet skall justeras bort i resultaträkningen som en negativ kostnad eller som en intäkt.

Sidoordnat register och avstämning
En redovisningsenhet registrerar sina inköp av varor i ett administrationsprogram eller ett faktureringsprogram och det är viktigt att se till att alla inköpstransaktioner har bokförts samt att inte inköpstransaktioner har bokförts dubbelt. Avstämningar görs mellan en rapport från ett administrationsprogram eller ett faktureringsprogram och kontot för leverantörsskuld i bokföringen enligt utskrift från huvudboken..

Värdering
En utgift vid inköp av varor från andra EU-länder än Sverige värderas till det nominella belopp i redovisningsvalutan som utbetalats och som väntas utbetalas till leverantören. En kostnad för varor från andra EU-länder än Sverige värderas till det verkliga värdet av förbrukade resurser under en redovisningsperiod baserat på värdet av utgifter för varor. En vara förbrukas vid försäljning, användning eller utrangering.

Vid varuinköp från andra EU-länder än Sverige kan det vara så att leverantören fakturerar i en valuta som skiljer sig från en redovisningsenhets redovisningsvaluta. Varuinköp från andra EU-länder än Sverige skall alltid bokföras i redovisningsvalutan och därför får man räkna om beloppet till valutakursen på fakturadagen. Eventuella valutakursdifferenser bokförs när leverantörsfakturan betalas.

Moms och beskattning
När en momsregistrerad person från Sverige köper varor från en momsregistrerad person i ett annat EU-land än Sverige och lämnar sitt VAT-nummer till säljaren så tillämpas reglerna om omvänd skattskyldighet och då utgår ingen moms på leverantörsfakturan.

Om en leverantör från ett annat EU-land än Sverige lägger på sitt lands moms på leverantörsfakturan är den här utländska momsen avdragsgill som en kostnad (ej som ingående moms) fram till dess att den återbetalas från en utländsk skattemyndighet. Omvänd skattskyldighet gäller även om säljaren felaktigt har debiterat moms. Om du inte kan få en ny faktura från säljaren måste du beräkna momsen på fakturabeloppet inklusive moms.

Omvänd skattskyldighet innebär att det är köparen som skall redovisa utgående och ingående moms på inköpsvärdet (i enlighet med svenska momssatser) omräknat till redovisningsvalutan i skattedeklarationen för moms. När reglerna om omvänd skattskyldighet inte tillämpas för ett varuinköp från ett annat EU-land än Sverige skall ingen redovisning i skattedeklarationen för moms ske.

Utgiften vid varuinköp från ett annat EU-land än Sverige skall redovisas som "Inköp av varor från ett annat land EU-land" i ruta 20 i skattedeklarationen för moms, när reglerna om omvänd skattskyldighet tillämpas. Den beräknade utgående momsen skall redovisas som "Utgående moms 25 %" i ruta 30, "Utgående moms 12 %" i ruta 31 eller "Utgående moms 6 %" i ruta 32 i skattedeklarationen för moms. Den beräknade ingående momsen skall redovisas som "Ingående moms att dra av" i ruta 48 i skattedeklarationen för moms.

Kostnader vid inköp av varor från ett annat EU-land än Sverige är normalt alltid skattemässigt avdragsgilla kostnader i inkomstdeklarationen, om dessa kostnader inte avser privat utnyttjade varor som inte har uttagsbeskattat. Uttagsbeskattning innebär att uttag av varor och tjänster bokförs som en vanlig försäljning eller att värdet för varorna och tjänsterna förmånsbeskattas i lönekörningen.

För att återfå utländsk moms som har betalats till en näringsidkare i ett annat EU-land än Sverige skall man använda sig av Skatteverkets E-tjänst "Momsåterbetalning inom EU" som går att hitta på Skatteverkets hemsida.

Bokslut och årsredovisning
I bokslutet inventeras och värderas varulagret och de kostnader för varor som hör till den aktuella redovisningsperioden beräknas, detta kan bland annat föranleda bokföring av lagerförändring, förutbetalda kostnader och upplupna kostnader.

En redovisningsenhet skall i årsredovisningen upplysa om de principer som har tillämpats när det gäller redovisning (klassificering och erkännande) och värdering av varulager i årsredovisningen.

Exempel: bokföra inköp av varor från ett annat EU-land än Sverige (fakturametoden)
En redovisningsenhet har enligt en leverantörsfaktura köpt varor till ett totalt värde om 10 000 EUR. Varuvärdet är 9 000 EUR, frakten är 1 000 EUR och valutakursen är 10 SEK per EUR. Redovisningsenheten har lämnat sitt VAT-nummer till säljaren och försäljningen är momsfri.

Konto Benämning Debet Kredit
2440 Leverantörsskuld 100 000
4010 Varuinköp 100 000
4599 Justering, omvänd moms 100 000
4515 Inköp varor EU, 25 % 100 000
2614 Utgående moms omvänd skattskyldighet, 25 % 25 000
2645 Ingående moms utland 25 000

Exempel: bokföra betalning av utländsk leverantörsfaktura (fakturametoden)
En redovisningsenhet har betalat en leverantörsfaktura på 10 000 EUR när växelkursen var 11 SEK per EUR, leverantörsskulden var bokförd till 100 000 SEK. Utbetalningen uppgick till 110 005 SEK där 5 SEK utgjorde en bankavgift.

Konto Benämning Debet Kredit
1931 Bankgiro, affärsbanken 110 005
2440 Leverantörsskuld 100 000
7960 Valutakursförluster av rörelsekaraktär 10 000
6570 Bankavgifter 5

Exempel: bokföra inköp av varor från ett annat EU-land än Sverige (kontantmetoden)
En redovisningsenhet har enligt en leverantörsfaktura köpt varor till ett totalt värde om 10 000 EUR. Varuvärdet är 9 000 EUR, frakten är 1 000 EUR och valutakursen är 10 SEK per EUR. Redovisningsenheten har lämnat sitt VAT-nummer till säljaren och försäljningen är momsfri.

Konto Benämning Debet Kredit
1931 Bankgiro, affärsbanken 100 000
4010 Varuinköp 100 000
4599 Justering, omvänd moms 100 000
4515 Inköp varor EU, 25 % 100 000
2614 Utgående moms omvänd skattskyldighet, 25 % 25 000
2645 Ingående moms utland 25 000

Exempel: bokföra inköp av varor från ett annat EU-land än Sverige (fakturametoden)
En redovisningsenhet har enligt en leverantörsfaktura köpt varor till ett totalt värde om 13 000 EUR. Den utländska momsen är 3 000 EUR, varuvärdet är 9 000 EUR, frakten är 1 000 EUR och valutakursen är 10 SEK per EUR. Säljaren har felaktigt debiterat moms och vägrar att skicka en ny faktura.

Konto Benämning Debet Kredit
2440 Leverantörsskuld 130 000
4010 Varuinköp 130 000
4599 Justering, omvänd moms 130 000
4515 Inköp varor EU, 25 % 130 000
2614 Utgående moms omvänd skattskyldighet, 25 % 32 500
2645 Ingående moms utland 32 500

Enkel bokföring och fakturering?, via Bokio kan du sköta din bokföring och fakturering i molnet. Bokios smarta mallar sköter konteringen automatiskt så att du kan vara trygg med att du gör rätt. Klicka här för att komma igång redan idag.

Om du skall upprätta en årsredovisning för ett mindre aktiebolag enligt K2-rekommendationen så kan du med fördel göra det här online, årsredovisning online. Du betalar per årsredovisning men behöver bara betala om du är helt nöjd.

Behöver ditt företag låna pengar? Hos Krea kan ditt företag låna mellan 10 000 kr och 30 000 000 kr under upp till 5 år. Det finns cirka 24 långivare att välja mellan och du får ett låneförslag inom 2 dagar (Gör en ansökan idag).

Uppdaterad: 2017/12/08

Kontakta bokforingstips.se